קרטרה אוסטרל

שאומרים קרטרה אוסטרל מתכוונים בעצם למסע המדהים שרבים מהמוצ'ילרים הישראלים עושים בפטגוניה המופלאה!

למעשה הקרטרה אוסטרל הוא כביש מפורסם בצ'ילה שמחבר בין העיירות והכפרים של פטגוניה הצ'ילאנית ומשתלב יחד עם הכפרים של פטגוניה הארגנטינאית. הטיול המסורתי לאורך הכביש הוא חוויה מטריפת חושים שעוברת בנופים מרהיבים ואפשר להגיד אפילו מהיפים בעולם, שכוללים פיורדים, שמורות טבע ירוקות רחבות ידיים, קרחונים תלויים, לגונות כחולות צלולות ויופי ייחודי שתוכלו למצוא רק בחבל פטגוניה המפורסם ביופיו.

מעבר לכך הדרך עוברת גם בכפרים אותנטיים ושקטים שישלימו לכם תחושת השלווה והרוגע המושלמת.

קארטרה אוסטרל הוא השם הנפוץ לכביש מספר 7 המפורסם בדרום צ'ילה  שמשתלב יחד עם כביש מספר 40 המפורסם בדרום ארגנטינה . הדרך משתרעת לאורך 1,247 ק"מ ומחברת את הכפרים והעיירות הנידחים של פטגוניה הצ'ילאנית.

מערות השיש ריו טרנקילו

צילום: עידו מרגוליס

 

דרכים לטייל בקרטרה אוסטרל-
בקרב הישראלים המטיילים בדרום אמריקה, הקרטרה הפכה כבר מזמן לשם נרדף לטיול טרמפים אל הלא נודע. אך למרות התדמית, ולמרות שהטרמפים הם עדיין הדרך הפופולארית ביותר, יש עוד דרכים רבות לטייל בקרטרה גם בלי לצאת לצומת הקרובה ולהתחיל לנופף באצבע. מבחינת הזמן אשר דרוש לעשות את הדרך, זה עניין מאוד אישי ותלוי בדרך שתעשו אותה, בכמות הדברים שתבחרו לעשות בדרך, וגם לא מעט במזג האוויר ובמזל. הזמנים שמצויינים כאן מתייחסים למטייל הממוצע, אך חשוב מאוד שתמיד תהיו גמישים בזמני הטיול, כיוון שבאיזור זה של פטגוניה תמיד יש הפתעות.

טרמפים 

האמנם שטרמפים בקרטרה אוסטראל היא דרך מצויינת להכיר מקרוב את המקומיים ולהכיר חוויה אותנטית יותר אך עם זאת צריך לקחת בחשבון שלמרות התדמית הידידותית של המקומיים, זה לא כזה פשוט לתפוס טרמפים לאורך הקרטרה וכדאי לשים לב לשעות (ולפעמים גם לימים) של המתנה לצד הדרך ובמיוחד במקומות כאלו נידחים ולעיתים אף באמצע שומקום. ולכן להרפתקנים מביניכם שכן בוחרים את החוויה הזאת  חשוב מאוד שתמיד יהיה אתכם ציוד קמפינג ולפחות מנה בסיסית של אוכל ומים לימים קשים.

road-1536748_1920

חוקי טרמפים-

זכרו גם שככל שתהיו פחות אנשים, כך יהיה לכם קל יותר להשיג טרמפ.

כשאתם תופסים טרמפים, תשתדלו לעמוד בנקודה שיראו אתכם בקלות ושיהיה לנהג איפה לעצור. הימנעו מלתפוס טרמפים אחרי רדת החשיכה, אין כמעט סיכוי שיעצרו לכם ועלולים לפגוע בכם בטעות.

חשוב שלא לעלות על טרמפ עם כל אחד ובמיוחד אם משהו מעורר את חשדכם.

המטיילים שיעשו את המסלול הנפוץ שעוצר ברוב המקומות המרכזיים והמעניינים יותר בדרך לוקח בדרך כלל  בסביבות העשרה ימים.

אם תחליטו להוסיף מספר מקומות יותר הטיול כמובן ימשך מספר ימים יותר, ואם תוסיפו גם ביקור בצ'איטן או בחלקים היותר נידחים של דרום הקרטרה.סביר להניח שזה יוסיף לכם עוד 2-4 ימים.

בכל מקרה זכרו שכמעט בלתי אפשרי לעשות את כל הדרך רק בטרמפים, ולכן רוב המטיילים גם משלבים את הנסיעה מדי פעם  גם עם תחבורה ציבורית ואף מדלגים על אטרקציה אחד או שתיים תמורת טרמפ משתלם במיוחד.


תחבורה ציבורית- 

תחבורה ציבורית היא בהחלט אופציה לא רעה לבצע בה את הקרטרה בהחלט אם כי היא יקרה יחסית, לא יעילה ואוטובוסים קיימים בתדירות נמוכה ולכן קשה לטייל באמצעות תחבורה ציבורית בלבד וכדאי יהיה לשלב גם חלקים לא קטנים  מהדרך עם טרמפים. אמצעי התחבורה הטובים ביותר נמצאים סביב לעיירה קויאקה

וככל שתתרחקו ממנה הם ילכו ויפחתו. על הדרך עצמה עוברים אוטובוסים ו-ואנים, שבכולם המחירים דומים (ויקרים יחסית למחירי התחבורה בשאר צ'ילה) והם נוהגים לעצור גם למי שמסמן להם בפאתי הכפרים או אפילו באמצע הדרך. בנוסף לאמצעי התחבורה היבשתיים, תוכלו "לחתוך" חלקים משמעותיים ביותר מהדרך באמצעות מעבורות אשר מחברות חלקים שונים של הקרטרה ויוצאות בדרך כלל בתדירות של מספר פעמים בשבוע. החסרון המרכזי של אמצעי התחבורה הציבורית הוא שהם כמובן אינם עוצרים בכדי לצלם בדרך, ושלפעמים קשה ליהנות מהנוף. מבחינת זמנים, סביר להניח שהדרך תיקח לכם פחות או יותר את אותו הזמן כמו טרמפים, אלא אם תבחרו לוותר על קטע גדול של הדרך באמצעות אוטובוס או מעבורת.


רכב שכור-

אין ספק שזוהי הדרך הנוחה ביותר לבצע ואף להנות מהקרטרה בצורה מיטבית, האופציה הזאטת היא מעולה מכיוון שכך אתם יכולים לנצל את הזמן שלכם בצורה הטובה ביותר וכמובן לעצור לצלם בכל נקודה יפה בדרך. כמו-כן, מעבר לכך הגמישות בכך שיש לכם רכב לרשותכם תאפשר לכם הרכב לצאת לבקר באיזורים נידחים יותר של הקרטרה שהגישה אליהם בטרמפים או בתחבורה ציבורית מאוד בעייתית. הדרך הנוחה ביותר היא לשכור רכב בערים הארגנטינאיות שבשתי קצוותיה של הקרטרה – ברילוצ'ה או אל קלאפטה. עם זאת, קחו בחשבון שהשכרת רכב מגבילה אתכם בזמן והיא עניין יחסית יקר, כיוון שבנוסף לעלויות הדלק הגבוהות (הדלק בצ'ילה יקר במיוחד) תצטרכו גם לשלם קנס גבוה על כך שאתם לא מחזירים את הרכב באותה הנקודה.

בנוסף, בגלל מצבה הבעייתי של הדרך, תצטרכו לשכור רכב גבוה יחסית ולא להסתפק ברמת הרכב הבסיסית והזולה ביותר. חסרון גדול נוסף היא הדרך עצמה – היא אינה סלולה ברוב חלקיה ובאיזורים רבים תצטרכו לנהוג בזהירות ובמיומנות רבה בכדי להימנע מתאונה או מפגיעה ברכב. סכנה נוספת היא אבנים אשר עפות מהרכבים שלפניכם ועלולות לגרום נזק לשמשה.
מבחינת נהיגה, חשוב להקפיד שלפחות שני אנשים יוכלו לנהוג ברכב, כיוון שמדובר בימים ארוכים של נהיגה בתנאים לא קלים אשר דורשים ריכוז רב, ולכן גם כדאי תמיד להוסיף עוד יום נוסף של השכרה בשביל מקרים של עיכובים, תקלות או סתם חשק לטייל לאט יותר. הנהיגה בחלקים רבים של הדרך עלולה להיות מסוכנת וגבתה חיי אדם בעבר והכביש נעשה משובש באיזורים מסוכנים ביותר של מצוקים וסיבובים חדים. מעבר לכך חשוב  לוודא עם חברת ההשכרה שהם מביאים לכם רכב עם אישור מעבר, אחרת לא יתנו לכם להיכנס לצ'ילה.

מבחינת זמנים, רוב האנשים מטיילים את הדרך שבין צ'ילה צ'יקו לפוטאליפו.

זהו כביכול המסלול ה"קלאסי"  של הקרטרה, אורך כ-6-7 ימים בצ'ילה, שאליהם תצטרכו להוסיף לפחות יום או יומיים נוספים של נסיעה בתוך ארגנטינה. 

השכרת רכב בקאראטרה

טיול מאורגן בואן 

לאחרונה הפכה הדרך הזו לפופלרית ביותר בקרב המטיילים הישראלים בדרום אמריקה.

המסלול הקלאסי שבין צ'ילה צ'יקו לפוטאליפו והם יוצאים וחוזרים מארגנטינה אל קאלפטה או אל צ'אלטן בדרום, וברילוצ'ה או אל בולסון בצפון. במהלך הסיורים, אשר נוסעים לפי מסלולים קבועים של 5-6 ימים, תסעו עם הנהג, אשר משמש גם כמדריך, ותעצרו בדרך לעשות את כל האטרקציות המרכזיות כמו מערות השיש בריו טרנקילו או טיול הסוסים בסרו קסטייו. בנוסף, הנהגים יעצרו לכם בנקודות צילום יפות לאורך הדרך. אם אתם בוחרים לצאת לסיור שכזה, חשוב מאוד לבדוק מיהו הנהג שלכם ולוודא שהוא נוהג באופן בטיחותי ושהוא משרה אווירה כיפית לאורך הטיול. כמו-כן, נסו לצאת עם קבוצה של אנשים באותו ראש כמוכם כי אתם הולכים להיות "תקועים" איתם בכל מקרה לאורך כל הדרך, ולפעמים שווה לחכות קצת כדי לצאת עם קבוצה טובה שיותר מתאימה לכם (קחו בחשבון שהקבוצות מורכבות בדרך כלל רק מישראלים). הסיורים עולים בדרך כלל סביב ה-1,000-1,200 פסו ארגנטינאי לכל התקופה, אך זכרו שהם כוללים רק את הנסיעה והנהג ואת שאר ההוצאות (לינה, אוכל, אטרקציות וכניסה למקומות) תצטרכו לשלם בעצמכם בהמשך. את הסיורים תוכלו להזמין בארגנטינה, כשבאיזור דרום פטגוניה (אל קלאפטה ואל צ'אלטן) 


אופנוע 

הקרטרה היא לא פחות מיעד מושלם עבור חובבי רכיבת השטח,  מאות קילומטרים של נהיגה אתגרית עם נופים משתנים עוצרי נשימה מסביב רק מעצימים את החוויה. המקום היחיד שבו תוכלו לשכור אופנוע כזה באיזור זה בברילוצ'ה, כשרוב האנשים שעושים זאת מטיילים בטיול מעגלי שנוסע דרך הקרטרה וחוזר לברילוצ'ה – Ruta 40 הארגנטינאית המפורסמת. כאן,

עניין הזמנים הוא מאוד אישי, אך סביר להניח שהחלק המרכזי של הקרטרה יקח לכם כ-6-7 ימים, ואם אתם חוזרים לברילוצ'ה תוסיפו לפחות עוד יומיים לדרך חזרה.

חשוב לקחת בחשבון שמדובר בנהיגה ארוכה מאוד וממש לא פשוטה, שמתאימה רק לרוכבים מנוסים ביותר.

אופניים 

לטייל באופניים ולחוות מקרוב את הנופים המדהימים של הקרטרה אוסטרל היא חוויה חסרת תקדים אך אם אתם לא רוכבי אופניים מקצועניים מומלץ לוותר מראש, זוהי חוויה קשה ומאתגרת מאוד המתאימה אך רק לרוכבים מנוסים.

אם אתם חובבי רכיבה ואתגרים ויש לכם הרבה זמן לביצוע המשימה מחכה לכם חוויה מטורפת. ברוב הדרך מדובר בדרך עפר שדורשת אופני שטח מתאימים, וכן כיסי צד בכדי לאכסן את הציוד. כמו-כן, כדאי מאוד שתמיד יהיה אתכם ציוד קמפינג ולפחות רמה מינימאלית של אוכל למקרה ותתקעו בצד הדרך.

המזג אוויר באזור פטגוניה מאוד לא פשוט וכולל רוח החזקה וגשמים שעלולים להקשות עליכם מאוד ולגרום לעיכובים. מבחינת זמנים קשה מאוד זה תלוי אך ורק בכם וכמובן שמומלץ להתייעץ במישהו מקצוען שיסביר לכם היטב את הדרך לפני, אך סביר להניח שזה יהיה לכל הפחות שבועיים. אופניים מתאימים לטיול שכזה תוכלו לשכור או לקנות בברילוצ'ה או בפוארטו מונט.

אוכל בקרטרה- 

אחת מהחווית הכיפיות ביותר בקרטרה הם הבישולים והארוחות המשותפות.

בכל כפר שתשהו בו בדרך תמצאו לפחות מכולת אחת שבה תוכלו לקנות מצרכים בסיסיים .

דברים טריים כמו פירות וירקות מגיעים בדרך כלל במשאית פעם אחת בשבוע ולכן לפעמים עלול להיות בהם מחסור.

בכל כפר תמצאו מסעדות וכן הוספדחות (בתי מקומיים שמארחים) בהן תוכלו לאכול ארוחה חמה בד"כ בשעות הצהריים והערב.

בכל מקרה כדי שיהיה לכם תמיד עודף של אוכל ושימורים לכל מקרה שלא יבוא בכדי שלא יהיו מקרים בהם תשארו רעבים.

אוכל בקרטרה

לינה-

לאורך הדרך אין כמעט הוסטלים של ממש ורוב המקומות שתמצאו הן "הוספדחות" – בתים של משפחות שבהם גם חדרי אירוח בהם הם מארחים בתשלום.

במקומות אלה תקבלו חדר משלכם, יחד עם האפשרות להשתמש במטבח והשירותים המשפחתיים. ברוב המקומות יש מקלחות עם מים חמים, אך לא בכולם, ולכן שווה לוודא זאת מראש.

לילה בהוספדחה עולה בדרך כלל החל מ-6,000 פסו. אפשרות לינה פופולארית נוספת הן בקתות הנקראות  Cabañas

בקתות כאלו תמצאו בכל הכפרים והעיירות שבדרך וכן פזורות במקומות רבים לאורך הקרטרה, מה שמפתיע שלרוב המחירים בבקתות אלו לא יקרות בהרבה מלינה בהוספדחה ממוצע

במידה  ונתקעתם לאורך הדרך תוכלו תמיד להקים אוהל בפינה נסתרת, אך אם אתם עושים זאת בשטח פרטי, בקשו קודם רשות והציעו לבעל השטח סכום סמלי עבור הלינה.

לינה בקאראטרה

עונה מומלצת לקרטרה אוסטראל-
מבחינת העונה המומלצת לטיול בקרטרה התקופה הטובה ביותר להגיע לכאן היא בקיץ שם שהוא בערך בין החודשים נובמבר למרץ, אז מזג האוויר יחסית נוח ויציב יותר והדרך לרוב פתוחה לכל אורכה. אם תגיעו באוקטובר או באפריל-מאי, עדיין תוכלו לטייל ברוב האיזורים אך תדעו שמזג האוויר קר הרבה יותר ושבכל זאת קיים סיכוי שבחלקים ממסלולי הטיול ואפילו בדרך עצמה יחסמו הכבישים עקב שלג או הצפות.
במהלך החורף הסיפור שונה לגמרי בחודשים יוני ועד ספטמבר, הטמפרטורות נמוכות מאוד הדרך נחסמת לרוב עקב שלג או ערפל וממש מומלץ שלא להגיע בתקופה הזו.

מזג האוויר בקרטרה-
משתנה מאוד מאיזור לאיזור, אך בכל מקרה, מדובר בתנאי מזג אוויר לא קלים שגם בשיא הקיץ הלילות קרים מאוד והטמפרטורה יכולה לצנוח מתחת לאפס ואף אולי להביא לשלג, מעבר לכך הרוח נושבת בעוצמה בצורה בלתי רגילה.
חלקה הדרומי ביותר של הקרטרה, בו נמצאים שדות הקרח הגדולים של פטגוניה הוא אזור שבו קר במשך כל השנה, ותמיד יש סיכוי לגשם, ערפל ושלג, לצד ימים יפים בלי אף ענן בשמים.
לעומת זאת האזור שנמצא מסביב לאגם חנראל קאררה איזור צ'ילה צ'יקו וריו טרנקילו הוא איזור שבו לא כמות המשקעים נמוכה והסיכוי לגשם או שלג נמוך אך עם זאת באזור לרוב מנשבות רוחות וקר מאוד. עם זאת, כשהשמש יוצאת בשיא היום עלול להיעשות חם.
ככל שתצפינו מאגם חנראל קאררה כך נהיה גשום יותר, באזור צפון הקרטרהבין העיירות פיוהואפי לצ'יאטן סביר להניח שתתקלו בגשם על בסיס קבוע, אפילו בימים יפים. גם איזורים אלה עלולים להיות קרים מאוד בייחוד בלילה.

מזג אוויר בקאראטרה

מידע והכנה לקרטרה-
הקרטרה אוסטרל בכל דרך שתעשו אותו הוא מסע מורכב שדורש ידע על המקומות בהם אתם הולכים לטייל ולכן עדיף להגיע למסע הזה מוכן.
מידע רב מאוד, הכולל מפות ופירוט של מקומות לינה ושירותים נוספים, תוכלו לקבל בלשכות התיירות של קויאקה, צ'ילה צ'יקו, פוארטו מונט או בירת צ'ילה סנטיאגו. כדאי מאוד לבקש מפות עם סימוני שבילים של הפארקים השונים אותם ניתן לקבל בחינם בלשכות Conaf (רשות הפארקים הלאומיים).

Booking.com